Pierwsze wydarzenia miały miejsce już pod koniec sierpnia. We współpracy z Gminną Biblioteką w Niechlowie oraz Stowarzyszeniem na rzecz odbudowy zespołu pałacowo-folwarcznego wraz z parkiem w Bełczu Wielkim przygotowaliśmy catering na Kino Plenerowe.
 
Kolejne nasze działania związane były z odpowiedzią na trudną sytuację osób poszkodowanych w wyniku powodzi, która dotknęła w szczególności nasze województwo. We współpracy ze Szkołą Podstawową nr 3 w Górze włączyliśmy się w pomoc dla powodzian z Kłodzka i okolic. Oprócz darów w postaci kołder, ciepłych ubrań oraz artykułów higienicznych przygotowaliśmy ciepły posiłek oraz ciasto. To najbardziej ucieszyło osoby zmagające się ze skutkami powodzi. W Kłodzku i okolicznych miejscowościach wydaliśmy ponad 150 porcji zupy, leczo, a także ciasta oraz niezliczoną ilość kawy i herbaty. Dla większości powodzian był to pierwszy ciepły posiłek od wielu dni. Z zebranych środków udało nam się zakupić dodatkowo 4 farelki, które trafiły do najbardziej potrzebujących mieszkańców Krosnowic. W tym miejscu bardzo dziękujemy pracownikom naszej szkoły oraz Szkoły Podstawowej w Górze za zbiórkę potrzebnych artykułów spożywczych oraz wsparcie finansowe tej akcji. Ogromne podziękowania kierujemy także do Piekarni – Cukierni Gierczak ze Wschowy za przekazanie pieczywa na rzecz powodzian.
Jednak na tym nie poprzestaliśmy, w naszej pracowni powstało ponad 1000 pierogów dla żołnierzy wspierających naszą gminę w umacnianiu wałów. Wszystkie te działania były podejmowane ochoczo i wynikały z potrzeby serca, a także z solidarności z poszkodowanymi.
Wraz z początkiem października rozpoczęła się realizacja Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Gotuj się na zmiany”, którego ideą jest uczenie dzieci dobrych nawyków żywieniowych i niemarnowania jedzenia w duchu zero waste.
Również w październiku wraz z przedszkolakami z grupy Borowiki świętowaliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Dzieci aktywnie uczestniczyły w warsztatach kulinarnych. Przygotowywały smaczne i kolorowe kanapki.
Kolejnym wydarzeniem był Dzień Dyni organizowany wspólnie z sołectwem Łękanów. Na Górce Macieja w Sicinach można było skosztować naszej słynnej zupy dyniowej zwanej „petardą’ oraz innych przepysznych przetworów z dyni.
W listopadzie we współpracy z Parafią Św. Marcina w Sicinach współorganizowaliśmy „Wieczór Marcinowy”. W naszej pracowni powstały tradycyjne rogale świętomarcińskie z białym makiem, które znalazły swoje uznanie wśród lokalnej społeczności. Równie przepyszne okazały się przygotowane paszteciki z gęsiną oraz kapustą i grzybami.
Przez całe półrocze z laboratorium na bieżąco korzystają uczniowie realizujący kształcenie specjalne. W ramach zajęć Funkcjonowanie Osobiste i Społeczne, których celem jest wyposażenie ucznia w umiejętności poprawnego funkcjonowania w dorosłym życiu, uczniowie pod nadzorem nauczycieli podejmowali próby samodzielnego gotowania i pieczenia. Przygotowano kopytka, babeczki z dynią, pizzę, leczo, oraz sałatkę jarzynową.
 
W Laboratorium przyszłości w każdym tygodniu odbywają się również zajęcia pozalekcyjne. Uczniowie klas pierwszych w ramach zajęć „Literki w akcji”, wykonały literki z masy solnej utrwalając kształty poznanych liter.
 
W naszej pracowni odbywają się również indywidualne zajęcia przedmiotowe. Uczniowie pod opieka nauczycieli prowadzą różne doświadczenia. Badanie jakie znaczenie ma żółć wytwarzana przez wątrobę, żółć działa jak płyn do naczyń, czyli rozdrabnia tłuszcz na drobne cząsteczki przez co jest łatwiej trawiony. Kolejne badania dotyczyły właściwości węgla otrzymanego w reakcji sody oczyszczonej z octem. Dwutlenek węgla to gaz który nie podtrzymuje procesu spalania i jest gęstszy od powietrza. Uczniowie dowiedzieli się jakie ma zastosowanie w pożarnictwie.
 
M.H.
 



Galeria zdjęć: