17 października dzieci podjęły wielkie wyzwanie kulinarne. W szkolnym #laboratoriumprzyszlosci pod opieką wychowawczyni p. Małgorzaty Głowiak oraz pedagoga p. Małgorzaty Hływa, przygotowały zdrowe kanapki. Zanim jednak to nastąpiło dowiedziały się, jakie wartości odżywcze mają warzywa. Następnie po umyciu rąk oraz przyniesionych produktów dzieci przystąpiły do przygotowania pasty z białego sera oraz krojenia warzyw. Kolejnym zadaniem było samodzielne posmarowanie pieczywa masłem  i twarożkiem oraz tworzenie własnych kompozycji kanapkowych. Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zajadały przygotowane przez siebie kanapki, które wyglądały pięknie i kolorowo, a smakowały pysznie i były pełne witamin. Ponieważ w naszej pracowni nic się nie marnuje, więc z pozostałego chleba, wędlin i sera wspólnie przygotowaliśmy tosty!
Celem warsztatów  było kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych, rozwijanie kreatywności, wyobraźni i dbałości o higienę podczas spożywania posiłku oraz właściwe korzystanie ze sprzętu kuchennego.  
M.H.
 



Galeria zdjęć: