OWOC MA MOC!
19 października grupa Borowiki z Naratowa uczestniczyła w kulinarnych warsztatach w naszym Laboratorium Przyszłości. Zajęcia prowadziła pani pedagog Małgorzata Hływa we współpracy z opiekunem grupy p. Małgorzatą Głowiak. Tematem warsztatów było zaznajomienie dzieci z zaletami codziennego spożywania owoców zwłaszcza tych z własnych sadów i ogrodów.Celem owocowych warsztatów było również uświadomienie małych uczestników, jak łatwo i szybko można stworzyć pyszną i zdrową przekąskę, z mnóstwem witamin.
Podczas zajęć było bardzo wesołoJ Po ustaleniu zasad bhp w kuchni, dzieci pod nadzorem opiekunów ochoczo zabrały się do pracy.
Jako pierwsze obierały i kroiły owoce, a następnie przygotowały owocowe szaszłyki. Każdy komponował po swojemu, nabijając na patyczki kawałki ulubionych owoców. Jedne szaszłyki były skomponowane niemal ze wszystkich dostępnych owoców, inne dzieci wybierały 3-4 owoce. Zdarzały się również szaszłyki jednogatunkowe.
Kolejnym etapem warsztatów było przygotowanie ciasta na naleśniki, a następnie ich smażenie. Tu dzieci również bardzo się zaangażowały. Mieszały, ubijały, dodawały kolejno produkty, następnie pod okiem prowadzącej wylewały ciasto na patelnię oraz pilnowały, aby się nie przypiekło.
Następnym zadaniem było przygotowanie pożywnych koktajli owocowych. I tu była różnorodność. Dzieci komponowały smaki napojów. Według ich sugestii powstał koktajl truskawkowy, pomarańczowo – bananowy oraz wieloowocowy. Dzieci po ich spróbowaniu nie mogły się zdecydować, który był najlepszy. Musiały im smakować bo prosiły o kolejną porcjęJ
Na zakończenie zajęć przedszkolaki jadły długo wyczekiwane naleśniki z dżemem truskawkowym oraz owocami jak również z czekoladą. Większość prosiła o dokładkę. Niektórzy zjedli nawet po 4 naleśniki.
Zajęcia w pracowni kulinarnej udowodniły, że dzieci potrafią kulturalnie zachowywać się przy stole, przestrzegają ustalonych zasad, są niezwykle kreatywne. U niektórych dało się dostrzec predyspozycje kulinarne...
M.H.