W #LaboratoriumPrzyszłości praca idzie pełną parą…
Na przełomie października i listopada w naszej pracowni odbyły się ciekawe zajęcia o różnorakim charakterze.W ramach projektu „Kulinarne tradycje…” prowadzonego przez p. Małgorzatę Hływa, uczniowie klasy szóstej przygotowali potrawy związane z naszym regionem oraz zwyczajami innych narodowości. W czasie zajęć uczniowie wykonali dania takie jak: Spaghetti Bolognese, Koktajle owocowo-warzywne, Staropolskie naleśniki z owocami oraz tradycyjne Rogale świętomarcińskie. W listopadzie rozpoczęliśmy również przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie tradycyjnie zakisili kapustę, którą wykorzystają do wielu wigilijnych potraw oraz przygotowali ciasto na Piernik Staropolski.
Z pracowni Laboratorium Przyszłości korzystali również pracownicy naszej szkoły, którzy w wolnym czasie przygotowali Rogale Świętomarcińskie. Nasze tradycyjne rogale z białym makiem znalazły swoje uznanie wśród lokalnej społeczności podczas corocznej uroczystości parafialnej - „Wieczoru Marcinowego”. Równie przepyszne okazały się upieczone podczas zajęć dodatkowych, prowadzonych przez p. Anetę Mendyka ciasteczka – gąski.
W ramach zajęć Funkcjonowanie Osobiste i Społeczne, których celem jest wyposażenie ucznia w umiejętności poprawnego funkcjonowania w dorosłym życiu, uczennica realizująca kształcenie specjalne pod opieką nauczyciela p. Iwony Sikora przygotowała ciasto i usmażyła naleśniki. Radość dziewczynki z samodzielnego wykonania potrawy była olbrzymia.
W Laboratorium przyszłości w każdym tygodniu odbywają się również zajęcia pozalekcyjne „Mała Fabryka Eksperymentów”. Uczniowie klasy drugiej w ramach zajęć prowadzonych przez p. Renatę Wołoszyn, wykonali wiele ciekawych doświadczeń wykorzystując produkty kosmetyczne codziennego użytku.
Doświadczenia, ale tym razem chemiczne przeprowadziła również P. Monika Jankowiak z klasą ósmą. Podczas zajęć uczniowie badali substancje o różnej gęstości oraz roztwory o różnorodnej zawartości cukru. Na kolejnych zajęciach zostały omówione metody otrzymywania soli. Przeprowadzono też reakcje metali i zasad z kwasami.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Żywienia i Gotowania uczniowie klasy pierwszej pod opieką wychowawcy p. Czesławy Merta i przy wsparciu rodziców w ramach drugiego śniadania przygotowali zdrowe i kolorowe kanapki. Dzieci poznały wartości odżywcze płynące ze spożywania warzyw. Do tej akcji włączyli się również uczniowie klasy czwartej i piątej, którzy pod opieką p. Magdaleny Szankowskiej przygotowali zdrowe śniadanie na podstawie wcześniej napisanego Menu w Języku angielskim.
Następnie w ramach zapoznania uczniów z kulturą krajów anglojęzycznych pod okiem nauczycielek p. Magdaleny Szankowskiej oraz p. Natalii Drobniewskiej powstała tradycyjna zupa dyniowa, która uświetniła szkolną imprezę Halloweenową.
Podsumowaniem listopadowych zajęć była wizyta ekspertów z Mobilnego Laboratorium Przyszłości, którzy zaprezentowali działanie mikrokontrolera, stacji lutowniczej oraz Drukarki 3D.
M.H.